Doi frați din Strășeni au pus pe roate o afacere unică în Moldova. Aceștia reciclează penele de pasăre, care la sate sunt aruncate fără niciun folos. Tinerii le transformă în proteine din care, mai apoi, este preparată hrana pentru animalele de companie. Marea lor problemă este ca nu pot să exporte în Uniunea Europeană, deși au oferte, așa că se gândesc să-și mute afacerea în România.

Un morman mare de pene, adus de la o întreprindere producătoare de carne de pasăre, stă la intrarea de la fabrica de la Strășeni.

Vladimir ANTON, COFONDATOR INTREPRINDERE:“Avem zona murdară de unde vine pana după abatorizare, apoi noi folosim utilajele noastre pentru a le prelucra.”
Prima etapă este cea de fermentare a penelor, care se face cu ajutorul bio tehnologiilor.

Vladimir ANTON, COFONDATOR ÎNTREPRINDERE:“Aici avem deja pana după procesul de fermentare. Uitați-vă cum este ea.”
După care produsul este urcat și mărunțit.

Vladimir ANTON, COFONDATOR ÎNTREPRINDERE:“Printr-o procedură specială, avem mașini speciale unde temperaturile de prelucrare nu depășesc 80 de grade. Este o chestie foarte importantă pentru calitatea produsului finit.”

Produsul final este depozitat în saci speciali, iar următorul pas constă în aprobarea calității acestuia.

Vladimir ANTON, COFONDATOR ÎNTREPRINDERE:“Cam așa arată produsul finit, un concentrat proteic din pană de pasăre cu un nivel înalt de asimilare.”

Vladimir și Denis Anton au început afacerea în 2012, după ce s-au întrebat cum ar putea fi utilizate resturile de proveniență animală.

Denis ANTON, COFONDATOR INTREPRINDERE:“Am importat o tehnologie de utilizare a produselor de origine animală și, totodată, am adus un mod inovativ de transformare a lor într-un produs utilizat pentru animalele de companie.”

Anul trecut cei doi frați au avut pierderi de peste 100 de mii de euro, după ce o bună parte din fabrică a luat foc în urma unui scurt circuit, dar și-au revenit după asta. Acum cea mai mare problemă este că nu au acces pe piața europeană.

Denis ANTON, COFONDATOR INTREPRINDERE:Noi îndeplinim toate condițiile de procesare a produsului pentru a putea exporta, însa Republica Moldova nu face parte din lista țărilor care sunt agreate de UE.”

Asta ii face pe antreprenori sa-și mute afacerea într-o țară membră a Uniunii Europene.

Vladimir ANTON, COFONDATOR INTREPRINDERE:“Am început pregătirea utilajului pentru a instala așa tip de fabrică în România. În cazul în care nu reușim să facem nimic aici cu exporturile, vom fi nevoiți să ne mutăm acolo.”
Aceștia susțin ca au primit o ofertă de la cea mai mare fabrică din Europa producătoare de hrană pentru animale domestice, cu sediul în Germania, ca sa-și ducă marfa acolo. Dar în acest moment este imposibil.

Vladimir ANTON, COFONDATOR INTREPRINDERE:“Le-am explicat cum obținem produsul respectiv. Nemții au rămas foarte mirați că am reușit să obținem așa un produs. Ne-au spus că sunt gata să ne ofere cel mai mare preț care există pe piață pentru produs similar.”

Reprezentanții Ministerului Agriculturii ne-au spus că țara noastră urmează să îndeplinească unele rigori impuse de UE, pentru ca produsele de origine animală să poată fi exportate în țările membre ale Uniunii Europene.

Tatiana NISTORICA, SECRETAR DE STAT MINISTERUL AGRICULTURII:“Conform acordului de asociere noi avem unele angajamente față de comunitatea europeană în vederea facilitării exportului produsului de origine animală. În ceea ce ține de produsele de origine animală, cum ar fi carnea, laptele, ouăle, noi suntem practic la etapa de finalizare, de armonizare a legislației. Sunt angajamente pe care noi ca țară urmează să le îndeplinim în contextul siguranței alimentului.”

Dar asta nu se știe când se va întâmpla, iar până atunci poate că nici frații Anton nu vor mai fi în țară.


(sursa protv.md)