Miliarde de pui sunt crescuţi, sacrificaţi şi consumaţi în întreaga lume. Oamenii de ştiinţă încearcă să găsească întrebuinţări cât mai eficiente pentru enormele cantităţi de fulgi şi pene de la fermele avicole. Doi frați din Strășeni se ocupă de procesarea penelor de pasăre pe care le transformă într-un concentrat proteic adăugat în hrana animalelor.

Din anul 2012 frații Anton produc hrană pentru animale de companie. Ei adaugă făină de pene şi fulgi care are peste 80 la sută proteine şi este mai eficientă decât cea din oase de pește.

Prelucrarea e foarte complicată deoarece penele rezistă la temperaturi ridicate şi nu se rup. Întreprinzătorii au apelat la specialiștii de la Academia de Științe.

„Fermentarea penelor ar permite ca pana respectivă să fie mărunțită de microorganisme, fără a folosi temperaturi mari, chimie”, a menţionat Vladimir Anton, producător.

În 2016, după mai multe teste, au transformat abatorul de la marginea orașului într-o fabrică de reciclare, unde sunt aduse zilnic peste trei tone de pene.

„Deocamdată lucrăm doar cu un singur producător de materie primă. Dacă noi nu le-am reutiliza, ele s-ar îngropa sau s-ar prelucra altfel, în alte metode”, a declarat  Vladimir Anton.

Prelucrarea durează 24 de ore și constă în fermentare, uscare şi mărunţire. Dintr-un kilogram de pene se obţin circa 450 de grame de făină. La un kilogram de hrană pentru animale se adaugă 25 de grame.

„Deci acesta este produsul finit din pană de pasăre. Concentrat proteic cu nivelul de proteină mai mare de 80% și nivelul înalt de asimilare mai mare de 85 %. Îl folosim astăzi pentru animale de companie, și pentru animale de fermă, și pentru pești și animale de blană”, a precizat producătorul.

Recent, întreprinzătorii au primit un certificat internațional de calitate, dar pentru că țara noastră nu are dreptul să exporte produse din pasăre în Uniunea Europeană, vor fi nevoiți să mute punctul de lucru în România. Deocamdată produsul e vândut doar pe piaţa internă şi în Ucraina. Preţul este de 3 ori mai mic decât făina obţinută din oase de peşte.


Citește mai mult: https://www.publika.md/hrana-din-pene-si-fulgi-pentru-animale-afacerea-a-doi-frati-din-straseni-care-au-transformat-un-abator-intr-o-fabrica-de-reciclare_3078475.html#ixzz6Ri9kiGZh