Alimentația corectă este baza sănătății și performanței unui câine. În mod normal, ea este principala preocupare a unui proprietar de patrupezi. Deși, mai ales în ultima perioadă, hrana pentru animalele de companie a devenit mai variată, acest lucru nu a simplificat sarcina proprietarilor de câini. A găsi un echilibru în dieta prietenilor de companie nu e atât de simplu, întrucât un câine are nevoie de un regim alimentar din care nu lipsesc proteinele, vitaminele, mineralele, carbohidrații și grăsimile.

Pentru a vă bucura cât mai mult de prezența unui câine sănătos și a evita vizita la veterinar, câinele trebuie asigurat cu un regim alimentar echilibrat, care-i va oferi doza necesară de energie și un nivel ridicat de imunitate.

Hrana uscată și cea umedă

Convențional, hrana câinilor poate fi împărțită simplu în două categorii: uscată și umedă, fiecare având avantajele și dezavantajele sale.

Hrana uscată pentru câini va proteja aparatul dentar al animalului și va asigura scaune tari. De asemenea, ea poate fi lăsată pentru ore întregi și chiar zile fără a se strica, face mai puțină murdărie în jur și poate fi depozitată ușor. Hrana uscată e mai echilibrată în nutrienți decât cea umedă și nu are un miros pronunțat.

Hrana umedă reprezintă o sursă în plus de hidratare, însă este mai costisitoare. Spre deosebire de hrana uscată, cea umedă se strică mai repede după ce este deschisă. Totuși, aceasta este mai „gustoasă” și poate fi consumată mai ușor de câinii cu probleme dentare.

Proteinele – baza alimentației unui câine

Câinii sunt omnivori, au o predilecție pentru carne și au nevoie de multe proteine. De aceea, este important să-i oferi câinelui tău doza proteică necesară pentru ca animalul să fie plin de energie, să aibă o musculatură dezvoltată și o blană strălucitoare. „Porția” proteică este crucială în cazul câinilor din dotarea oamenilor legii, dar și pentru patrupezii care execută misiuni speciale.

                        Hrana umedă și hrana uscată pentru câini și calea spre cea mai bună performanță canină

„Din experiența personală, pot spune că alimentarea corectă a câinelui stă la baza reușitelor sale. Contactul zilnic cu patrupezii canini, de-a lungul anilor, crează abilitatea de a determina care sunt necesitățile fiecărui câine și de aici va rezulta hrana pentru care voi alege în alimentarea câinelui”, ne-a spus șeful-interimar a Direcției Chinologice a IGP al MAI și expertul din cadrul Uniunii Chinologilor din R. Moldova, Leonid Belîi.

Expertul ne-a mai comunicat că hrana uscată poate fi folosită ca mâncare de bază, dar o data pe săptămână se poate de optat și pentru hrana umedă.

„Acest lucru va ține sub control starea tractului digestiv al câinelui. Periodic, se recomandă schimbarea dietei, pentru a diversifica și echilibra alimentația câinelui. Dar, desigur, fiecare câine trebuie să fie abordat personal. Nu sunt niște reguli fixate si valabile pentru toți”, ne-a comunicat expertul.

                        Hrana umedă și hrana uscată pentru câini și calea spre cea mai bună performanță canină

Hrana extrudată Terafix – o alternativă excelentă pentru câinele tău

Un tip de hrană uscată pentru câini în Republica Moldova este hrana extrudată produsă de compania Terafix, cu o cantitate mare de subproduse de origine animală și o valoare energetică ridicată.

Acest produs extrudat este rezultatul muncii a doi frați – Denis și Vladimir Anton – care folosesc un proces inovativ prin care cerealele se mărunțesc și se amestecă cu suprodusele de origine animală, sub forma de pasta. Aceasta, la rândul său, ajungând în extruder, este intens prelucrată. În procesul de extrudare temperatura se ridică peste 120 de grade Celsius și, cu o presiune de 40 de bari, face ca nivelul de infectare bacteriologică sa fie mult sub nivelul maxim admis.

Pentru că este naturală și fără conservanți, hrana Terafix are un termen de valabilitate de până la 30 de zile, urmând a fi ferită de umiditate și razele solare.

Frații Denis și Vladimir Anton se pot lăuda cu faptul că produc cea mai ieftină hrană uscată pentru câini din Republica Moldova, respectând totodată cu strictețe standardele de calitate.

                        Hrana umedă și hrana uscată pentru câini și calea spre cea mai bună performanță canină

„Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor prelevează probe, după care sunt eliberate certificatele sanitar-veterinare la solicitare. Pe parcursul a opt ani de când producem pe piața locală, nu am avut nici un caz de depășire a normelor admisibile de infectare bacteriologică”, afirmă Denis Anton.

„Reieșind din materia primă folosită în procesul producere, putem afirma cu certitudine că acest produs e unul natural și poate fi folosit cu încredere în alimentația câinilor”, ne spune Leonid Belîi, care își hrănește câinii cu hrana uscată Terafix.

Câini cu performanțe mai mari

Tot expertul din cadrul Uniunii Chinologilor din R. Moldova, Leonid Belîi, care are și o crescătorie de câini non-profit, folosește hrana uscată Terafix pentru patrupezii pe care-i îngrijește și antrenează.

                        Hrana umedă și hrana uscată pentru câini și calea spre cea mai bună performanță canină

„Am observat că câinii noștri sunt mai sățioși și astfel se reduce din volumul zilnic de alimente. Carbohidrații din componența hranei le dă o bună doză de energie, care e foarte importantă în perioadele active de antrenament și dresaj. Per total, se observă o îmbunătățire a stării fizice a câinilor.

Procesul de pregătire a câinilor de profesie este unul de lungă durată și cere multă răbdare. Pentru ca aceste procese să decurgă perfect, este necesar ca câinii să aibă o stare fizică excelentă și energie pentru a face față tuturor cerințelor ulterioare. O bună parte din câinii crescuți și îngrijiți la crescătoria „Vidjai BEL” au fost donați către Poliția de Frontieră, Serviciului Vamal, sistemului Penitenciar și altor structuri”, susține expertul Leonid Belîi.

De ce acest tip de hrană mărește performanța câinilor? Răspunsul vine de la frații Anton.

„Hrana extrudată deja presupune un nivel înalt de asimilare, iar materia primă de origine animală, bogate în proteine, doar mărește avantajul produsului final. Acest produs nu este un supliment alimentar, mai debrabă o hrană de bază care poate fi echilibrată cu niște suplimenți alimentari, după caz”, ne-au spus aceștia, de la care am aflat și prețul produsului: 9 lei per kg.

                        Hrana umedă și hrana uscată pentru câini și calea spre cea mai bună performanță canină

Despre Terafix

Având linia de producție la Strășeni, compania Terafix utilizează și prelucrează subproduse de origine animală de categoria a 3-a pe teritoriul Republicii Moldova, din anul 2012.  Începând cu 2017, Terafix deține și produce în exclusivitate utilaje de prelucrare a penelor de pasăre prin procedee inovative. În prezent, compania este orientată spre instalarea și utilizarea a astfel de linii tehnologice în UE-România, unde intenționează să-și sporească capacitatea de prelucrare, în baza cantității mai mare de materie primă